Een beetje achtergrond - Een beetje achtergrond - Een beetje achtergrond - Een beetje achtergrond -
Een beetje achtergrond - Een beetje achtergrond - Een beetje achtergrond - Een beetje achtergrond -

Het elektriciteitsnet is een belangrijke schakel in de energietransitie. Het werd lang geleden ontworpen volgens een model van gecentraliseerde productie, waarbij elektriciteit werd gedistribueerd naar gedecentraliseerde consumenten. Destijds hielden netbeheerders geen rekening met de opkomst van huishoudelijke fotovoltaïsche installaties, warmtepompen en elektrische voertuigen. Onvermijdelijk begint het net nu tekenen van veroudering te vertonen.

Het elektriciteitsnet is niet langer aangepast aan ons collectieve gebruik. Overmatige fotovoltaïsche productie in woonwijken overdag veroorzaakt congestie op het net en cascadeproblemen in het distributienetwerk. ’s Avonds zorgt de systematische toename van het energieverbruik (warmtepompen, laadpalen, enz.) ook voor congestieproblemen: de spanning daalt en uiteindelijk worden apparaten losgekoppeld.

Naar zelfconsumptie

Omdat het elektriciteitsnet deze groeiende productie en consumptie niet kan absorberen, hebben opeenvolgende regeringen verschillende manieren bedacht om consumenten die hun eigen energie produceren (“prosumenten”) aan te moedigen om hun eigen energie te verbruiken.

De geboorte van Azimut

Azimut is ontstaan vanuit de noodzaak om innovatieve energieoplossingen te ontwikkelen die deze transitie ondersteunen. Het doel? Niet alleen netwerkbeheerders helpen, maar vooral individuele energieproducenten en -consumenten versterken in een veranderend energielandschap.

Enkele belangrijke data

2020
2020

Uiterlijk van het prosumer-tarief

Verbruikers die overdag elektriciteit injecteren en deze ’s avonds verbruiken, dragen bij aan de onderhoudskosten van het elektriciteitsnetwerk.

2022
2022

Aankondiging van het einde van de compensatie

Voor nieuwe installaties vanaf 1 januari 2024 zal de residentiële elektriciteitsmeter niet langer teruglopen. De energie die aan het net wordt geleverd, wordt (goedkoop) terugverkocht aan het net. Energie die van het net wordt afgenomen, zal worden gekocht.

2023
2023

Oprichting van Azimut Energy

Eerst vrienden en daarna partners, Florent, Sébastien en Gilles richtten Azimut Energy op in januari 2023.

2024
2024

Einde van de terugdraaiende teller

Voor nieuwe installaties zal de elektriciteitsmeter nooit meer terugdraaien.

2026
2026

Prijsgids

Vanaf 2026 zal de elektriciteitsprijs de hele dag door variabel zijn, waardoor de prijs van geïnjecteerde energie gedurende de dag verder zal dalen.

2030
2030

Prijsgids

Het compensatiesysteem wordt afgeschaft voor alle prosumenten. Zij zullen hun energie dus overdag verkopen en ’s avonds terugkopen.

Ons team

Het team van Azimut Energy is overtuigd van het belang van de energietransitie. Wij zijn vastberaden om burgers te ondersteunen bij de uitdagingen die deze overgang met zich meebrengt.

Sébastien Ryhon

Oprichter en adviserend partner

Sébastien is de strategische veteraan van het team. Met een schat aan ervaring en diepgaande kennis van de energiemarkt, gekoppeld aan een achtergrond in civiele techniek, werpt hij licht op nieuwe en toekomstige kansen in deze zeer dynamische markt.

Gilles Wiliquet

Oprichter en technisch directeur

Gilles is de technisch manager van het project. Na het succesvol afronden van zijn studie automatiseringstechniek heeft hij zijn tanden gezet in de industriële elektriciteit als projectmanager. Hij bouwde zijn technische vaardigheden verder uit door de rol van programmeur van industriële machines voor de energiemarkt op zich te nemen. Hij vormt de perfecte link tussen kennis van de energiemarkt, elektrische vereisten en IT-behoeften.

Florent Dossin

Oprichter en algemeen directeur

Florent is de algemeen manager van het project. Na zijn studie elektromechanica werkte hij enkele jaren als industrieel projectingenieur in de energiesector. Terwijl hij nog in deze sector werkte, verfijnde hij zijn vaardigheden op het gebied van bedrijfsbeheer door steeds meer cross-functionele opdrachten aan te nemen in verschillende structuren.

Florent Cardoen

Hoofdsoftware-ingenieur

Florent is een ontwikkelaar gespecialiseerd in business computing. Hij richt zich momenteel op de ontwikkeling van software voor batterijen en het maken van mobiele toepassingen. Zijn expertise omvat een breed scala aan technologieën, met name in de ontwikkeling van software en mobiele oplossingen.

Lara Seret

Kantoorondersteuning

Lara is een veelzijdige assistente die verantwoordelijk is voor het beheer van de dagelijkse taken, zodat iedereen zich volledig op zijn werk kan concentreren. Ze staat klaar om vragen te beantwoorden en verzoeken op te lossen, met als doel het dagelijkse werk van het team te vereenvoudigen en te verbeteren.

Klooster Raphaël

Data-ingenieur

Raphaël is een ingenieur die zijn carrière begon als bedrijfsanalist in 2013. Daarna specialiseerde hij zich als data scientist voordat hij de laatste drie jaar Software Engineer werd. Bij Azimut is hij verantwoordelijk voor de hele keten van gegevensverzameling en voor de ontwikkeling van statistische modellen om systemen te optimaliseren. Dankzij zijn expertise kan hij navigeren tussen gegevensanalyse en softwareontwikkeling.

Sébastien Wouters

Full Stack Software Ingenieur

Sébastien is ontwikkelaar bij Azimut Energy en heeft zich onlangs bij het team gevoegd. Hij studeerde in 2015 af in Bedrijfskundige Informatica aan HEPL en deed ervaring op in verschillende sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, telecommunicatie en medtech voordat hij bij het bedrijf kwam.

Hugo Detaille

Productie Management Stagiair

Hugo volgt momenteel een Master 2 in productiemanagement en loopt om de week stage bij Azimut. Met zijn bachelordiploma elektromechanica heeft hij een solide technische achtergrond in zijn carrière.

Florent Bourghelle

Software-ingenieur

Florent is burgerlijk ingenieur en studeerde af aan de Universiteit van Luik. Hij begon zijn carrière in 2016 bij een start-up gespecialiseerd in het beheer van openbare verlichting, waar hij verantwoordelijk was voor het embedded team en voornamelijk werkte aan embedded code en IoT-communicatie. Sinds kort werkt hij bij Azimut aan de verbetering van onze intelligente software.

Tom Caufrier

Junior software-ingenieur

Tom is een ontwikkelaar met een graad in bedrijfskunde. Hij begon zijn carrière als Software Engineer bij Azimut. Gepassioneerd door UX/UI, nieuwe technologieën en innovatie heeft hij aan verschillende projecten gewerkt, van ontwerp tot het maken van applicaties. Bij Azimut is hij verantwoordelijk voor de mobiele applicatie voor klanten, waarmee gebruikers hun energieverbruik kunnen controleren en optimaliseren dankzij slimme batterijen!