
21 maart 2025
Mijn meter loopt terug: moet ik al een zonnebatterij installeren?
Als je vóór 31 december 2023 fotovoltaïsche panelen hebt geïnstalleerd, profiteer je nog steeds van het compensatiesysteem waarbij je elektriciteitsmeter “op zijn kop” wordt gezet. Met de aanstaande wijzigingen in de regelgeving in België vragen veel eigenaars van fotovoltaïsche panelen zich af of het zin heeft om nu een batterij te installeren of om te wachten tot het einde van het compensatiesysteem. Wij beantwoorden al uw vragen.
Welke impact zal de slimme meter hebben op compensatie?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft de installatie van een slimme meter geen invloed op het compensatiemechanisme. Je behoudt het recht op nettometing tot de geplande uitfaseringsdatum (2030). Met de aangekondigde verdwijning van dit systeem is het echter de moeite waard om te anticiperen op de komende veranderingen.
Wat gebeurt er met de geïnjecteerde energie als de meter wordt vervangen?
Wanneer je meter wordt vervangen, is je netbeheerder verplicht om de meterstanden van het oude apparaat op te nemen. Om geschillen te voorkomen, raden we je aan om een foto te maken van de meterstanden vlak voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Is het verplicht om de meter te vervangen?
Ja, alle meters moeten tegen 2029 vervangen zijn. De netbeheerders (GRD) voeren deze installaties geleidelijk uit en hebben mogelijk toegang tot de meter nodig.
Hoeveel kost het om mijn meter te vervangen?
Momenteel wordt de vervanging gratis uitgevoerd door de netwerkoperator. U hoeft zelf niets te doen.
Waarom een batterij overwegen ondanks compensatie?
Zolang er compensatie is, werkt het elektriciteitsnet als een virtuele batterij, wat het belang van lokale opslag voor eenvoudig zelfverbruik beperkt. Een batterij kan echter verschillende strategische voordelen hebben:
1. Anticiperen op het einde van compensatie
Met de geplande afschaffing van het compensatiesysteem wordt eigenverbruik een hefboom voor financiële optimalisatie. Met een accu kun je maximaal gebruik maken van de energie die je panelen produceren zonder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.
2. Verlaging van de belasting voor prosumenten
Als je meer dan 40% zelf verbruikt, kun je voortaan met een slimme meter automatisch je consumententarief verlagen, in tegenstelling tot het huidige forfaitaire mechanisme.
3. Je installatie stabiliseren
Overspanningen op het elektriciteitsnet zorgen ervoor dat omvormers vastlopen, wat kan leiden tot aanzienlijke productieverliezen. Een accu beperkt deze verschijnselen door overtollige energie te absorberen.
4. Bescherming tegen stroomuitval
Een batterij met back-upfunctie kan noodstroom leveren als het lichtnet uitvalt, wat extra comfort en veiligheid garandeert.
5. Kansen met de nieuwe elektriciteitstarieven
In 2026 zal Wallonië dynamische tarieven invoeren. Een batterij kan elektriciteit opslaan wanneer de prijs laag is en deze gebruiken wanneer het tarief stijgt, waardoor je factuur wordt geoptimaliseerd.
6. Deelname aan de energiemarkt
Sommige batterijsystemen kunnen samenwerken met het elektriciteitsnet en inkomsten genereren door de balans van het elektriciteitssysteem te ondersteunen.
7. Duurzaamheid en schaalbaarheid
Sommige accu’s bieden software-updates om gelijke tred te houden met wijzigingen in de regelgeving en kunnen worden gerepareerd, zodat je verzekerd bent van een investering op de lange termijn.
Moeten zonnepanelen worden geïnstalleerd vóór 2029?
Het installeren van een slimme meter maakt zonnepanelen niet verplicht. De overgang naar een systeem van stimulerende prijzen voor eigenverbruik zal panelen echter nog aantrekkelijker maken.
Conclusie
De overgang naar slimme meters is onvermijdelijk en opent de weg naar nieuwe energiekansen. Vandaag de dag is een batterij niet essentieel voor een gebruiker die profiteert van compensatie, maar het wordt wel een strategische oplossing om te anticiperen op toekomstige veranderingen.
Nu handelen!
Laat u niet verrassen door de onzekerheid over de regelgeving en laat u niet op kosten jagen. Bescherm nu uw fotovoltaïsche investering door een Azimut intelligente batterij te installeren, optimaliseer uw eigen verbruik, verlaag uw kosten en lever een actieve bijdrage aan de energietransitie.
Om meer te weten te komen en te begrijpen hoe u uw installatie kunt optimaliseren, nodigen we u uit op een van de informatieavonden die in samenwerking met BeProsumer in 2025 in heel Wallonië worden georganiseerd: https: //beprosumer.azimut.be/event.
Gebruik onze online simulator en ontdek hoe rendabel uw Azimut smart battery kan zijn !
Deze artikelen kunnen u interesseren

Een Chinese of Belgische batterij kopen: een economische, sociale en strategische keuze!

Waarom kiezen voor een Azimut intelligente batterij in plaats van een conventionele batterij?
