
2 december 2024
Zonnebatterijen in 2024: goed of slecht idee?
De laatste jaren zijn fotovoltaïsche panelen wijdverspreid beschikbaar in België en bieden ze huishoudens de mogelijkheid om hun eigen elektriciteit op te wekken. Met de snelle transformatie van het energielandschap in Wallonië ontstaan er echter nieuwe uitdagingen en kansen, zoals het einde van de meter die op zijn kop staat en de opkomst van dynamische tarieven.
Om hun investering te maximaliseren, moeten eigenaren van zonnepanelen op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen en de kansen grijpen die de energietransitie biedt. Is het installeren van een thuisbatterij een financieel aantrekkelijke optie in 2024?

Plaats geen gewone huishoudbatterij…
Een standaard huishoudbatterij kan de energierekening van een huishouden verlagen door het eigen verbruik te verhogen. Maar is dit genoeg om uw rendement op investering te maximaliseren?
Zelfconsumptie: Definitie
Eigenaars van fotovoltaïsche panelen gebruiken gemiddeld slechts ongeveer een derde van de energie die ze produceren op het moment van productie. De rest van de zonne-energie wordt aan het net geleverd, om ’s avonds, ’s nachts of in de winter te worden afgenomen. Dit beperkte gebruik komt overeen met een zelfverbruik van 33%.
Hoe kan zelfconsumptie worden verhoogd?
Om zonne-energie te verbruiken op hetzelfde moment dat ze wordt geproduceerd, kun je een aantal eenvoudige strategieën toepassen, zoals het programmeren van je boiler om aan het begin van de middag aan te gaan of om je vaatwasser op hetzelfde moment te laten draaien. Deze praktijken kunnen je eigen energieverbruik iets verhogen.
Het installeren van een fotovoltaïsche opslagbatterij met de juiste afmetingen kan dit percentage echter aanzienlijk verhogen. Een accu kan je zelfverbruik verhogen van 30% tot 60% door overtollige zonne-energie overdag op te slaan en je huis ’s avonds of ’s nachts van stroom te voorzien.
Waarom de zelfconsumptie verhogen?
Voor klanten van wie de meters nog teruglopen (Waalse prosumenten die panelen installeerden vóór 1 januari 2024), zal een verhoging van het eigenverbruik van 30% naar 60% het prosumententarief met ongeveer 50% doen dalen.
Voor degenen van wie de meter niet meer terugloopt, kan het verhogen van het eigenverbruik de energierekening met wel 80% verlagen.
Maar gewone batterijen hebben hun grenzen…
Hoewel gewone huishoudaccu’s helpen om het eigen verbruik te optimaliseren, werken ze alleen echt op zonnige dagen. Op onze breedtegraden betekent dit dat de batterij slechts 40% van de tijd volledig operationeel is, waardoor de totale impact wordt beperkt.

Installeer in plaats daarvan een slimme thuisbatterij!
De voordelen van een intelligente batterij
Geoptimaliseerde energieopslag
- Slaat je zonne-energie op voor later gebruik, dag of nacht, zodat je gegarandeerd optimaal gebruik kunt maken van groene energie.
- Beschermt je huis tegen stroomuitval door energiezekerheid te bieden.
Verbruik en productie optimaliseren
- Haalt op intelligente wijze energie van het elektriciteitsnet wanneer dat goedkoper is, waardoor je kosten worden verlaagd.
- Helpt het vastlopen van de omvormer tegen te gaan, waardoor de productie van zonnepanelen wordt geoptimaliseerd.
Actieve deelname aan de energietransitie
- Doorverkoop van overtollige energie tegen een gunstige prijs binnen een energiegemeenschap.
- Bijdrage aan netwerkondersteuning in tijden van nood, met financiële voordelen dankzij flexibiliteitsmechanismen.
De Azimut intelligente batterij: ontworpen voor België
Een oplossing op maat van de Belgische markt
Met de intelligente batterij van Azimut kunt u het hele jaar door profiteren van deze mogelijkheden, dankzij een algoritme dat speciaal is ontwikkeld voor de Belgische markt. Het maximaliseert uw energierendement en helpt u zich te positioneren als een belangrijke speler in de energietransitie in Wallonië.
Conclusie: Klaar om je energieonafhankelijkheid te maximaliseren?
Ontdek hoe de Azimut intelligente batterij u kan helpen uw rekeningen te verlagen, uw energieverbruik te optimaliseren en bij te dragen aan de energietransitie.
Deze artikelen kunnen u interesseren

Een Chinese of Belgische batterij kopen: een economische, sociale en strategische keuze!

Mijn meter loopt terug: moet ik al een zonnebatterij installeren?
