3 mei 2024
Elektriciteitsrekening

Iedereen heeft wel eens de stress ervaren van het ontvangen van een elektriciteitsrekening die je niet begrijpt! Maak je geen zorgen, wij leggen het uit…

Componenten van de elektriciteitsrekening

Wanneer je melk koopt in je plaatselijke supermarkt, betaal je eigenlijk: de melkproducent, de zuivelfabriek die de melk verwerkt en verpakt, de transporteur die de melk naar de winkel vervoert en de winkel die de melk opslaat tot je er bent. In werkelijkheid ga je niet langs alle spelers om ze één voor één te betalen: je betaalt alleen de winkel.

Als je elektriciteit koopt, is het allemaal hetzelfde. Laten we eens kijken naar de verschillende spelers die betrokken zijn bij het kopen van elektriciteit:

  • De elektriciteitsproducent maakt de elektriciteit die jij gebruikt;
  • De transmissienetbeheerder (TNB – Elia in België) vervoert elektriciteit naar de verschillende regio’s van het land via hoogspanningslijnen;
  • De distributienetbeheerders (DNB’s – ORES, RESA of leden van AREWAL in Wallonië) distribueren elektriciteit naar dorpen en wijken en meten het energieverbruik van elk gebouw.
  • De elektriciteitsleverancier zorgt voor de boekhouding op basis van de gegevens die hij ontvangt van de verschillende betrokken partijen en genereert de factuur voor jou.

Deze elektriciteitsrekening bestaat uit verschillende elementen:

Gemak: dit vertegenwoordigt ongeveer 40% van je factuur en betaalt mee aan de productie van de elektriciteit die je verbruikt.

Transmissie: dit vertegenwoordigt ongeveer 25% van je factuur en betaalt voor de transmissie en distributie van elektriciteit van de producent naar jouw huis.

Heffingen en belastingen: deze maken ongeveer 35% van je factuur uit en helpen bij de financiering van energieheffingen, accijnzen, aansluiting op het elektriciteitsnet, investeringsbeleid voor hernieuwbare energie, enz.

Het prosumententarief begrijpen

Eigenaars van fotovoltaïsche installaties die vóór 01 januari 2024 zijn geïnstalleerd, profiteren tot eind 2030 van het compensatieprincipe (“meter terugdraaien”). In de meeste gevallen dekt hun productie hun volledige jaarlijkse verbruik, dus ze kopen geen energie van het net. Als zodanig dragen ze niet bij aan het onderhoud van het elektriciteitsnetwerk. De wetgever heeft een “prosumententarief” ingevoerd voor eigenaars van fotovoltaïsche installaties waarvan de meters “teruglopen” om dit verzuim om bij te dragen aan het onderhoud van het net, waarvan ook zij profiteren, recht te zetten.

Nieuwe eigenaars van fotovoltaïsche installaties vanaf 01/01/2024 zijn niet langer onderworpen aan het prosumententarief. Zonne-energie die niet verbruikt wordt op het moment dat ze geproduceerd wordt, wordt terugverkocht aan het net. Wanneer de productie niet meer volstaat om de onmiddellijke behoeften van de woning te dekken, moeten deze nieuwe prosumenten hun elektriciteit van het net kopen, waarbij ze de kosten van transmissie en distributie dragen.

Het belang van zelfconsumptie

Vanaf 01/01/2024 is het voor deze nieuwe prosumenten van cruciaal belang om de door zonne-energie opgewekte elektriciteit op hetzelfde moment te verbruiken als dat ze wordt geproduceerd. Dit staat bekend als eigenverbruik.