
4 februari 2025
Waarom zullen de elektriciteitsrekeningen in 2025 de pan uit rijzen?
Zonne-energie en opslag: een stap naar energieonafhankelijkheid
Vanaf 2025 zal de elektriciteitsfactuur van Belgische consumenten aanzienlijk stijgen als gevolg van hogere distributietarieven. Volgens informatie gepubliceerd door de CWaPE zijn deze tariefstijgingen te wijten aan de stijgende kosten voor het onderhoud en de ontwikkeling van het net.
Een recent artikel in RTBF bevestigt dat deze stijging alle consumenten zal treffen en deel uitmaakt van een bredere trend naar hogere energieprijzen in Europa.
In deze context is het essentieel om je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. De oplossing? Richt je op intelligente zelfconsumptie en energieopslag, om je eigen elektriciteit te produceren en te gebruiken terwijl je kostenstijgingen vermijdt.
Waarom zullen de elektriciteitsrekeningen in 2025 de pan uit rijzen?
Volgens CWaPE zijn er verschillende factoren die deze stijging verklaren:
- Het netwerk onderhouden en moderniseren: De verouderende elektriciteitsinfrastructuur en de explosieve groei van hernieuwbare energie vereisen grote investeringen.
- Toenemende elektrificatie: Door de toenemende vraag van elektrische voertuigen, warmtepompen en nieuwe vormen van energiegebruik neemt de druk op het elektriciteitsnet toe.
- De invoering van nieuwe tariferingsmodellen: In 2025 zal de tarifering meer gebaseerd zijn op het opgenomen vermogen, wat nadelig zal zijn voor wie zijn verbruik niet kan moduleren.
In het licht van deze veranderingen betekent afhankelijk blijven van het netwerk stijgende kosten zonder levensvatbaar alternatief.

Azimut: de oplossing voor gecontroleerde, rendabele energie
Terwijl de markt evolueert, Azimut de meest effectieve manier om energieonafhankelijkheid te garanderen en het eigen verbruik te optimaliseren.
Dankzij de intelligente huishoudbatterijAzimut maakt het mogelijk om :
- Sla zonne-energie 🔋 overdag op en gebruik deze wanneer de netwerktarieven het hoogst zijn.
- Drastische verlaging van de distributiekosten 💡 door de aan het net onttrokken elektriciteit te minimaliseren.
- Optimaliseer het energiebeheer in realtime ⚡, met een algoritme dat automatisch de opslag en het verbruik aanpast op basis van de behoeften en tariefvoorspellingen.
- Volg je productie en verbruik vanuit een speciale toepassing 📲 voor totale controle over je energie.
- Neem deel aan een slim energienetwerk 🔗, waardoor je elektriciteit kunt uitwisselen met andere gebruikers en toegang krijgt tot voordelige tarieven.
Door integratie van Azimut in zijn fotovoltaïsche installatie wordt elke gebruiker een speler in zijn eigen energievoorziening, waardoor hij minder wordt blootgesteld aan marktschommelingen en beslissingen van netbeheerders.
Ontdek meer over de Intelligent Home Battery van Azimut
Energieonafhankelijkheid vandaag beschikbaar
De toekomst van energie ligt in lokale, duurzame en intelligente oplossingen. Investeren in een opslagsysteem zoals dat van Azimut betekent :
- Krijg meer autonomie en ben niet langer volledig afhankelijk van het netwerk.
- Verlaag je energierekening door prijspieken te vermijden.
- Beveilig je toevoer, zelfs bij stroomuitval of instabiliteit van het netwerk.
- Ondersteun de energietransitie door meer verantwoorde en lokale consumptie aan te moedigen.
De aangekondigde tariefverhogingen voor 2025 zijn nog maar het begin van een fundamentele verschuiving die gevolgen zal blijven hebben voor de Europese consument. In plaats van deze veranderingen te ondergaan, is het tijd om oplossingen te kiezen waarmee je weer controle krijgt over je energie.
Met Azimut verbruik je niet alleen elektriciteit, je hebt er ook controle over.
🔗 Meer informatie: Lees het RTBF-artikel over de renteverhoging en het CWaPE-rapport
💬 Wilt u meer weten over Azimut en hoe het uw energieverbruik kan veranderen? Gebruik onze online simulator!
Deze artikelen kunnen u interesseren

Een Chinese of Belgische batterij kopen: een economische, sociale en strategische keuze!

Mijn meter loopt terug: moet ik al een zonnebatterij installeren?
