
30 mei 2024
Het prosumententarief begrijpen
Het prosumententarief is een belangrijk concept voor eigenaars van fotovoltaïsche panelen. Inzicht in dit tarief is essentieel om de financiële voordelen van de productie van zonne-energie te maximaliseren. In dit artikel wordt het prosumententarief uitgelegd en de impact ervan op zonne-energiegebruikers.
Eigenaars van fotovoltaïsche installaties die vóór 01 januari 2024 zijn geïnstalleerd, profiteren tot eind 2030 van het compensatieprincipe (“meter terugdraaien”). In de meeste gevallen dekt hun productie hun volledige jaarlijkse verbruik, dus ze kopen geen energie van het net. Als zodanig dragen ze niet bij aan het onderhoud van het elektriciteitsnetwerk. De wetgever heeft een “prosumententarief” ingevoerd voor eigenaars van fotovoltaïsche installaties waarvan de meters “teruglopen” om dit verzuim om bij te dragen aan het onderhoud van het net, waarvan ook zij profiteren, recht te zetten.
Nieuwe eigenaars van fotovoltaïsche installaties vanaf 01/01/2024 zijn niet langer onderworpen aan het prosumententarief. Zonne-energie die niet verbruikt wordt op het moment dat ze geproduceerd wordt, wordt terugverkocht aan het net. Wanneer de productie niet meer volstaat om de onmiddellijke behoeften van de woning te dekken, moeten deze nieuwe prosumenten hun elektriciteit van het net kopen, waarbij ze de kosten van transmissie en distributie dragen.
Hoe werkt het prosumer-tarief?
De CWAPE voorziet in twee manieren om het prosumententarief te berekenen:
- Het forfaitaire principe is gebaseerd op het vermogen van de omvormers in kVA vermenigvuldigd met een jaarlijks forfait (ongeveer €80/jaar.kVA). Voor een standaardinstallatie van 5 kVA komt dit neer op een jaarlijks consumententarief van ongeveer 400 euro.
- Het “reële” principe is gebaseerd op de facturatie van de werkelijke netwerkkosten. Dit tarief is voordeliger dan het forfaitaire tarief voor huiseigenaars die meer dan 38% van hun eigen fotovoltaïsche energie verbruiken. Eigenaars van thuisbatterijen zitten over het algemeen ruim boven dit niveau van eigenverbruik en het is dus in hun belang om te kiezen voor dit tarief, waarvoor een communicerende meter nodig is.
Het belang van zelfconsumptie
Met de introductie van het prosumententarief wordt het maximaliseren van het eigenverbruik – het directe gebruik van de geproduceerde zonne-energie – cruciaal. Hoe hoger het niveau van zelfverbruik, hoe lager de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, waardoor de kosten van het consumententarief dalen.
Zonnebatterijen en het consumententarief
Het gebruik van zonnebatterijen zoals de azenbatterij van Azimut Energy kan het eigenverbruik aanzienlijk verhogen. Door overtollige zonne-energie op te slaan, kunnen huiseigenaren deze gebruiken buiten de piekuren van de zonne-energieproductie, waardoor ze minder afhankelijk worden van het elektriciteitsnet en de kosten van het consumententarief dalen.
Financiële en milieuvoordelen
Naast de financiële voordelen draagt het verhogen van het eigenverbruik met zonnebatterijen ook bij aan een duurzamer gebruik van energie. Dit verkleint de totale koolstofvoetafdruk en ondersteunt de overgang naar hernieuwbare energie.
Conclusie
Het prosumententarief is zowel een uitdaging als een kans voor eigenaars van fotovoltaïsche panelen. Door hun energieverbruiksgewoonten te begrijpen en aan te passen, vooral door het gebruik van zonnebatterijen, kunnen prosumenten hun energiekosten optimaliseren en bijdragen aan een duurzamere energietoekomst.
Deze artikelen kunnen u interesseren

Mijn meter loopt terug: moet ik al een zonnebatterij installeren?

Azimut Energy uitgelicht in L’Écho: Optimaliseer uw zonnepanelen met onze slimme batterijen.
